Aangereden door een auto

Bent u aangereden door een auto en heeft u letselschade opgelopen? Dan is het mogelijk dat u een letselschadevergoeding kunt krijgen. In dit artikel leggen we u uit hoe u letselschadevergoeding krijgt voor uw lichamelijke, geestelijke of financiële schade nadat u bent aangereden door een auto.

Aangereden door een auto

Bent u aangereden door een auto en heeft u letselschade opgelopen? Dan is het mogelijk dat u een letselschadevergoeding kunt krijgen. In dit artikel leggen we u uit hoe u letselschadevergoeding krijgt voor uw lichamelijke, geestelijke of financiële schade nadat u bent aangereden door een auto.

Recht op schadevergoeding?

Omvang schade

Of u nu deelneemt aan het verkeer als voetganger, fietser, motorfietsrijder, automobilist of passagier in alle gevallen is het mogelijk dat u wordt aangereden door een auto. De omvang van de schade verschilt uiteraard per geval. Waar een aanrijding tussen twee auto’s beperkt kan blijven tot blikschade, kan een aanrijding tussen een voetganger en auto grotere gevolgen hebben.

 

Diverse soorten letselschades

De personenschade van een verkeersongeval noemen wij ook wel letselschade. Dergelijk letsel kan in drie groepen gecategoriseerd worden:

  • Lichamelijke schade
  • Geestelijke schade
  • Financiële schade.

U kunt na een aanrijding door een auto schade in één van deze categorieën hebben, maar er is ook een combinatie van de drie mogelijk. Dit omdat de vormen van schade nauw met elkaar verbonden zijn. Zo kan een whiplash (lichamelijk schade) u ook belemmeren in het uitvoeren van uw werkzaamheden (financiële schade). Of heeft u na een aanrijding door een auto in eerste instantie geen lichamelijke klachten, maar uiten geestelijke klachten (angst) zich uiteindelijk ook lichamelijk.

 

Onderhandeling letselschadevergoeding

Als u schade heeft opgelopen bij een verkeersongeluk, dan is het mogelijk om een letselschadevergoeding te krijgen. U moet dan een schadeclaim indienen. Of u aanspraak kunt maken op een dergelijke vergoeding is afhankelijk van het feit of de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker van het ongeluk de aansprakelijkheid erkent.

Daarvoor zal de verzekeringsmaatschappij u onder andere vragen om aan te tonen dat de persoon die bij hen verzekerd is inderdaad de veroorzaker van het ongeluk is. Als de verzekeringsmaatschappij erkent aansprakelijk te zijn, dan zal er een onderhandeling plaatsvinden over de hoogte van de schadevergoeding. Hierbij zal het gaan om de vraag hoe groot de schade is die u heeft geleden/lijdt.

 

Direct naar :

>     Letselschade

>     Letselschadevergoeding

>     Schadeclaim

>     Letselschade advocaat

Letselschadescan

Heeft u letsel opgelopen door het toedoen van een ander? Ontdek snel en eenvoudig of u recht heeft op een schadevergoeding.

Whiplash klachten

Heeft u als gevolg van een ongeluk een whiplash opgelopen? Lees hier waar u mogelijk recht op heeft:

>     Whiplash schadevergoeding

>     Smartengeld whiplash

Letselschadescan

Heeft u letsel opgelopen door het toedoen van een ander? Ontdekt snel en eenvoudig of u recht heeft op een schadevergoeding.

"Zwakkere" weggebruiker

Hierbij kan gezegd worden dat kwetsbare of “zwakkere” weggebruikers in hoge mate worden beschermd tegen de gevaren van “sterkere” gebruikers (gemotoriseerd verkeer). Concreet betekent dit dat wanneer u als fietser of voetganger wordt aangereden door een auto de verzekeringsmaatschappij van de automobilist vaak aansprakelijk is.

Dit geldt zelfs als u als “zwakkere” weggebruiker (mede)schuldig bent aan het ongeval. Doordat u bijvoorbeeld geen werkende verlichting op uw fiets had, door rood liep of op een andere wijze bijdroeg aan het ongeval.  De automobilist dient ook dan doorgaans minimaal vijftig procent van de letselschade van u als fietser of voetganger te vergoeden. Er geldt één uitzondering: overmacht. Hierbij moet de automobilist aantonen dat hij alles heeft geprobeerd om de situatie te voorkomen, maar dat hij op geen manier het ongeluk kon voorkomen. Het is echter lastig dit aan te tonen.

 

Aangereden door onbekende dader, wat nu?

Bent u aangereden door een auto, maar is de dader doorgereden of om een andere reden onbekend? Ook dan kunt u letselschadevergoeding krijgen. In dit geval dient u zich te wenden tot het Waarborgfonds Motorverkeer. U moet aangifte hebben gedaan bij de politie, aantonen dat de aanrijding is veroorzaakt door de ander en laten zien dat u alles er aan heeft gedaan de dader te vinden. De organisatie vergoedt vervolgens onder bepaalde voorwaarden letselschade wanneer de dader onbekend is. Ook hierbij kunnen wij u van dienst zijn.

 

Letselschade verhalen na aanrijding

Het regelen van een letselschadevergoeding nadat u bent aangereden door een auto kan soms heel ingewikkeld, tijdrovend en frustrerend zijn voor slachtoffers. Ze staan tenslotte als leek tegenover een organisatie (verzekeringsmaatschappij) die vaker met dit bijltje gehakt heeft.

 

Juridische bijstand

Ondanks dat een schadevergoeding vaak geregeld wordt in het zogenaamde minnelijke proces – overleg tussen slachtoffer en verzekeringsmaatschappij – betekent dit niet dat u dit alleen hoeft te doen. Het is toegestaan om juridische bijstand in te schakelen om te helpen bij de behartiging van uw belangen. Als uw schadevergoeding wordt erkend is dit zelfs gratis.

Hoe dit precies zit leest u in het artikel Letselschade advocaat. Wilt u direct juridische bijstand nadat u bent aangereden door een auto? De letselschade advocaten van Letselschadeverkeer.nl staan voor u klaar. U kunt ons bellen voor een gratis eerste advies.

Bij Letselschadeverkeer.nl kunt u vertrouwen op ervaren en gespecialiseerde advocaten die opkomen voor uw belangen. Neem contact op voor een vrijblijvende intake.