Aansprakelijkheid verkeersongeval

In onderstaand artikel vertellen wij u meer over de aansprakelijkheid bij een verkeersongeval. U leest onder andere welke stappen u moet zetten om iemand aansprakelijk te stellen voor uw lichamelijke, geestelijke of financiële schade.

Aansprakelijkheid verkeersongeval

In onderstaand artikel vertellen wij u meer over de aansprakelijkheid bij een verkeersongeval. U leest onder andere welke stappen u moet zetten om iemand aansprakelijk te stellen voor uw lichamelijke, geestelijke of financiële schade.

Recht op schadevergoeding?

Letsel overhouden aan een ongeluk

Iedere dag zijn er mensen betrokken bij een verkeersongeluk. In veel gevallen komen de betrokken partijen er goed van af, maar het kan dat één of meerdere betrokkenen letsel overhouden aan een ongeluk. Van een gebroken onderarm tot een whiplash of andere klachten.

 

Schadevergoeding

Als u letsel overhoudt als gevolg van een ongeval dan is het mogelijk om een schadevergoeding voor uw letsel te ontvangen. Iets waar lang niet alle slachtoffers van een ongeval gebruik van maken. Soms simpelweg omdat ze niet weten dat het mogelijk is, maar ook omdat zij bijvoorbeeld het gevoel hebben dat zij mede schuldig zijn aan het veroorzaken van het ongeluk of denken dat hun letsel niet groot genoeg is voor een schadeclaim.

 

Te laat?

Daarnaast komt het ook voor dat slachtoffers geen schadeclaim indienen omdat zij denken dat hun klachten vanzelf wel weer overgaan en zij pas vrij laat – te laat in hun eigen optiek -  ontdekken dat dit niet het geval is. Het is echter altijd zinvol om te kijken of er iemand aansprakelijk gesteld kan worden voor het verkeersgeval en u dus mogelijk een schadevergoeding kunt ontvangen voor uw letselschade.

 

Veroorzaker onbekend

Dit is ook mogelijk als de veroorzaker van het ongeval niet bekend is (doordat deze bijvoorbeeld is doorgereden) en in sommige gevallen zelfs als er sprake is van een eenzijdige aanrijding en u dus zowel slachtoffer als veroorzaker bent (dit is afhankelijk van uw verzekeringen).

Omdat slachtoffers zichzelf vaak te kort doen maken wij bij Letselschade Verkeer graag voor u een inschatting hoe groot de kans is dat de aansprakelijkheid voor een verkeersongeval wordt erkend door een verzekeringsmaatschappij. Dit doen wij op basis van onze jarenlange ervaring.

Letselschadescan

Heeft u letsel opgelopen door het toedoen van een ander? Ontdek snel en eenvoudig of u recht heeft op een schadevergoeding.

Whiplash klachten

Heeft u als gevolg van een ongeluk een whiplash opgelopen? Lees hier waar u mogelijk recht op heeft:

>     Whiplash schadevergoeding

>     Smartengeld whiplash

Letselschadescan

Heeft u letsel opgelopen door het toedoen van een ander? Ontdekt snel en eenvoudig of u recht heeft op een schadevergoeding.

Hoeveel schadevergoeding?

Hoe groot de schadevergoeding voor uw letsel is die u krijgt als de aansprakelijkheid voor een verkeersongeval is erkend hangt af van de omvang van uw letsel. Hierbij worden verschillende factoren bekeken:

  • Fysiek letsel,
  • Geestelijk letsel
  • Financiële schade

Bij Letselschadeverkeer.nl pleiten wij ervoor om die omvang pas definitief vast te stellen op het moment dat de situatie stabiel is. Daardoor kan er een goede inschatting worden gemaakt van de impact van het ongeluk op uw leven. Met een overhaaste regeling van uw zaak  snijdt u zichzelf mogelijk in de vingers.

 

Effecten op langere termijn

Want het is tenslotte mogelijk dat de impact wordt bekeken op het moment dat het even goed lijkt te gaan, maar de situatie in werkelijkheid later verslechtert. Of dat op het moment na het ongeluk nog niet meteen kan worden gezegd hoe groot de impact van het ongeluk is.

Zo hebben we bij Letselschadeverkeer.nl een zaak gehad waarbij een kind was aangereden. In plaats van alleen direct na de aanrijding in kaart te brengen hoe groot het letsel was, hebben we ook de effecten op langere termijn bekeken. Wat waren bijvoorbeeld de gevolgen door het letsel op het gebied van scholing en latere baankansen? Dit volledige beeld is vervolgens meegenomen in de bepaling van de schadevergoeding.

 

Welke stappen ondernemen?

Verzekeringsmaatschappij inlichten

Als u een schadevergoeding wilt voor letsel dat u heeft opgelopen tijdens een ongeluk dan is de eerste stap om de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker aan te geven dat in uw optiek de aansprakelijkheid voor het verkeersongeval bij hen ligt. De verzekeringsmaatschappij zal zich vervolgens buigen over de vraag hoe het ongeluk heeft plaatsgevonden, wie de veroorzaker was en of de aansprakelijkheid voor het verkeersongeval bij hen ligt.

Erkenning aansprakelijkheid

Als slachtoffer van het ongeval dient u aan te tonen dat er sprake is van schade en dat de andere partij verantwoordelijk is voor deze schade. Als de verzekeringsmaatschappij inderdaad beaamt dat de persoon die bij hen verzekerd is de veroorzaker van het ongeluk is, dan krijgt u de mededeling dat de aansprakelijkheid voor het verkeersongval wordt erkend.

Recht op schadevergoeding?

Bepaling omvang letsel

Als de aansprakelijkheid wordt erkend dan is de volgende stap om te bepalen wat de omvang is van het letsel en de schade dat u heeft opgelopen. Vaak is dit tweede deel van het proces het meest tijdrovend. Hierbij wordt vaak de stap naar de rechtbank gezet.  Omdat er bijvoorbeeld discussie kan ontstaan over uw eigen rol in het ongeluk en of er daarom een korting moet worden toegepast op uw schadevergoeding.

Discussie

Hierover kan gediscussieerd worden. Zo hebben we bij Letselschadeverkeer.nl een zaak gehad waar een korting was voorgesteld omdat de slachtoffers geen gordel droegen ten tijde van het ongeluk. Echter zag onze specialist – bij bestudering van de foto’s van het ongeluk – dat het niet dragen van de gordels in dit geval juist het leven van de slachtoffers had gered.

Onze specialist kon aantonen dat de slachtoffers geen verwijt kon worden gemaakt van het niet dragen van de gordel. Hierdoor kon de korting van tafel.

 

Schakel een specialist in

Als u de aansprakelijkheid voor een verkeersongeval wilt onderzoeken of bij een verzekeringsmaatschappij wilt neerleggen, dan is het niet verstandig dit alleen te doen. Het blijkt voor veel slachtoffers een tijdrovende, ingewikkelde en frustrerende klus. Daarom kiezen zij uiteindelijk om samen te werken met een specialist.

Bij Letselschadeverkeer werken wij uitsluitend met advocaten. Veel mensen denken dat dit duur is en kiezen daarom voor een andere belangenbehartiger. Maar een advocaat van Letselschadeverkeer.nl kost u in vrijwel alle gevallen niets.

Hoe dat zit leest u in het artikel over no cure no pay advocaten.

Bij Letselschadeverkeer.nl kunt u vertrouwen op ervaren en gespecialiseerde advocaten die opkomen voor uw belangen. Neem contact op voor een vrijblijvende intake.