Werknemer ademt giftige stof in; werkgever aansprakelijk

Situatie van het ongeluk

Sinds september 2006 werkte een man als industrieel reiniger. Tijdens het werk moest hij een vervuilde filterinstallatie in een besloten ruimte reinigen. De filterinstallatie was onder andere vervuild met een giftige stof. Door een trilling kwam giftige stof los van de filterinstallatie en in de lucht terecht. De man, die tijdens zijn klus een zogenaamd halfgelaatsmasker droeg, ademde de giftige stof in. Door het inademen van de giftige stof liep de man letsel op aan zijn longen en strottenhoofd. Hij lag drie weken op de Intensive Care.

De man stelde de werkgever aansprakelijk en startte een kort geding.

Het oordeel van de rechtbank

De voorzieningenrechter oordeelde dat de werkgever aansprakelijk was.  De werkgever ging in hoger beroep. Ook in hoger beroep oordeelt het hof dat de werkgever aansprakelijk is.

Het was namelijk voor de werkgever bekend dat de filterinstallatie met een giftige stof was vervuild. Ook was bekend dat deze giftige stof bijvoorbeeld door trillingen kon loskomen van de filterinstallatie en dan in de lucht terechtkwam. Omdat dit bij de werkgever bekend was, mocht van de werkgever worden verwacht dat zodanige maatregelen werden genomen zodat effectief zou worden voorkomen dat werknemers gezondheidsschade zouden oplopen als de giftige stof in de lucht zou komen.

Ook als het eigenlijk verplicht was geweest dat de man een volgelaatsmasker droeg in plaats van een halfgelaatsmasker, is de werkgever aansprakelijk. Volgens het hof had de werkgever er dan namelijk  voor moeten zorgen dat de man tijdens zijn werk daadwerkelijk een volgelaatsmasker droeg. Aangezien de werkgever hiervoor niet heeft gezorgd en ook geen andere verdergaande beschermingsmaatregelen heeft getroffen, is de werkgever aansprakelijk.

Lees hier de volledige uitspraak van de rechtbank

Letselschadescan

Heeft u letsel opgelopen door het toedoen van een ander? Ontdek snel en eenvoudig of u recht heeft op een schadevergoeding.

Lees ook...

Bij Letselschadeverkeer.nl kunt u vertrouwen op ervaren en gespecialiseerde advocaten die opkomen voor uw belangen. Neem contact op voor een vrijblijvende intake.