Immateriële schade

Heeft u lichamelijk letsel of geestelijk letsel opgelopen door een verkeersongeval? Vaak worden hiervoor de termen materiële en immateriële schade gebruikt. Wat we precies onder immateriële schade verstaan leest u in dit artikel.

Immateriële schade

Heeft u lichamelijk letsel of geestelijk letsel opgelopen door een verkeersongeval? Vaak worden hiervoor de termen materiële en immateriële schade gebruikt. Wat we precies onder immateriële schade verstaan leest u in dit artikel.

Recht op schadevergoeding?

Wat is immateriële schade?

Wanneer u letselschade bij een verkeersongeval heeft opgelopen wordt er doorgaans een onderscheid gemaakt in materiële en immateriële schade. De materiële schade dient in principe concreet te worden berekend. Lukt dit niet, dan moet deze worden geschat. Dit leidt vaak tot (felle) discussies met de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval.

 

Smartengeld uitkering

Immateriële schade is eveneens niet zo eenvoudig in geld uit te drukken. Deze schade heeft betrekking op de persoon en gaat over de opgelopen psychische en emotionele schade.  Bent u bijvoorbeeld uw plezier in het leven verloren door het verkeersongeval of kampt u met angst (stoornissen)? Dan heeft u te maken met immateriële schade. Voor deze schade heeft u mogelijk recht op een zogenoemde smartengeld uitkering. Dit is een vergoeding waarbij het geleden smart en het nog te lijden smart worden gecompenseerd. Heeft u bijvoorbeeld een whiplash opgelopen en kampt u met emotionele schade? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor smartengeld.

In de meeste gevallen heeft u alleen als slachtoffer recht op smartengeld. Maar er komen ook situaties voor waarbij ook de omstanders recht hebben op smartengeld. Dit komt bijvoorbeeld voor als u last heeft van shockschade omdat u betrokken bent geweest bij een zeer heftig ongeluk.

Voorbeelden van immateriële schade

Om u een duidelijk beeld te geven van wat immateriële schade precies inhoudt geven we u een aantal voorbeelden: Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat uw psychische klachten na een whiplash blijven aanhouden of dat de littekens van het ongeluk uw zelfverzekerdheid aantasten.

Maar ook zien we vaak dat slachtoffers geestelijke klachten krijgen doordat zij noodgedwongen, door hun lichamelijke klachten, moeten stoppen met hun werk of hobby.

Langdurig leed en het doorlopen van een revalidatieproces zijn vervelend en kunnen een grote invloed hebben op het welzijn van u al slachtoffer. Dit zijn allemaal voorbeelden van immateriële schade.

Letselschadescan

Heeft u letsel opgelopen door het toedoen van een ander? Ontdek snel en eenvoudig of u recht heeft op een schadevergoeding.

Whiplash klachten

Heeft u als gevolg van een ongeluk een whiplash opgelopen? Lees hier waar u mogelijk recht op heeft:

>     Whiplash schadevergoeding

>     Smartengeld whiplash

Letselschadescan

Heeft u letsel opgelopen door het toedoen van een ander? Ontdekt snel en eenvoudig of u recht heeft op een schadevergoeding.

Heb ik recht op een immateriële schadevergoeding?

Heeft u immateriële schade opgelopen en wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Een vergoeding voor geestelijke schade is moeilijk te objectiveren. Het is daarom verstandig juridisch advies in te schakelen.

Maatwerk

Letselschadeverkeer.nl helpt u uw schadevergoeding te claimen en ondersteunt u in het bepalen van wat de hoogte van uw schadevergoeding is. Hierbij gaat het niet om confectie maar om maatwerk.

Wilt u weten wat wij als letselschade advocaat voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een gratis eerste advies.

Bij Letselschadeverkeer.nl kunt u vertrouwen op ervaren en gespecialiseerde advocaten die opkomen voor uw belangen. Neem contact op voor een vrijblijvende intake.