Wie is aansprakelijk: bestuurder of werkgever?

Een ongeluk of aanrijding onder werktijd; wie is er aansprakelijk? De bestuurder of de werkgever? De meningen over aansprakelijkheid zijn verdeeld. Het gebied is dan ook grijs te noemen en er is helaas niet een eenduidig antwoord op te geven. Verontrustend is dat er in 2018 meer bedrijfsongevallen dan de jaren daarvoor was.

Het is een onderwerp waar veel om te doen is, omdat dienstverbanden minder duidelijk zijn dan vroeger. We hebben daarom een aantal zaken die meespelen op een rijtje gezet.

Bedrijfsongeval: ja of nee?

Een bedrijfsongeval of arbeidsongeval is een ongeluk tijdens het werk, waarbij de werknemer schade oploopt. De vraag is dus: wat wordt er onder werk verstaan? Hier ontstaat het eerste grijze gebied, want het begrip ‘werk’ kan breed worden opgevat.

Als u chauffeur bent van beroep, dan is deelnemen aan het verkeer een duidelijk onderdeel van uw werk. Ook een ongeluk veroorzaakt terwijl u onderweg bent voor uw werkgever kan een bedrijfsongeval zijn. Een ongeval tijdens woon-werkverkeer valt daarentegen doorgaans niet onder werktijd en is daarom meestal geen bedrijfsongeval te noemen.

Een veilige werkomgeving

Een werkgever is verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werkomgeving. Opnieuw een vaag begrip, want wanneer kunt u spreken van een veilige werkomgeving? In sommige gevallen is dat overduidelijk, zoals op een bouwplaats, waar duidelijke regels en richtlijnen dienen te worden gehanteerd. Maar hoe zit dat op de weg?

Uiteraard moet de auto waar de werknemer in rijdt, veilig zijn, oftewel gekeurd en verzekerd. Daarnaast kan een werkgever zijn werknemer voorlichten en wijzen op mogelijk gevaar.

Eigen verantwoordelijkheid

Als bestuurder bent u zelf verantwoordelijk voor uw eigen handelingen. Een werkgever kan veel doen, zeggen en vastleggen in reglementen, maar uiteindelijk is het aan de bestuurder hoe hij de auto in stapt, wat hij eet, drinkt en hoeveel uur hij slaapt. Allemaal voorbeelden van persoonlijke verantwoordelijkheid die een bestuurder zelf moet nemen en waar een werkgever, ondanks alle waarschuwingen, geen invloed op kan uitoefenen.

Kortom, op de vraag wie er aansprakelijk is bij een aanrijding of ongeluk, is geen standaard antwoord. Iedere situatie is uniek. Hoe dan ook is het aan iedere werkgever aan te raden om duidelijke afspraken te maken over aansprakelijkheid en die vast te leggen in een reglement die door alle werknemers wordt ondertekend. Zo is het gros gedekt en weten beide partijen waar ze aan toe zijn. Mocht het toch nodig zijn is er een letselschadeadvocaat in te zetten voor uw situatie!

Heeft u advies nodig? Neem dan vandaag nog contact op!

Letselschadescan

Heeft u letsel opgelopen door het toedoen van een ander? Ontdek snel en eenvoudig of u recht heeft op een schadevergoeding.

Lees ook...

Bij Letselschadeverkeer.nl kunt u vertrouwen op ervaren en gespecialiseerde advocaten die opkomen voor uw belangen. Neem contact op voor een vrijblijvende intake.