Letselschade opgelopen bij een verkeersongeval – stappenplan

Home » Juridisch » Letselschade opgelopen bij een verkeersongeval – stappenplan

U bent betrokken geweest bij een verkeersongeval? En heeft u daar letselschade aan overgehouden? Dan is het belangrijk om in ieder geval deze 5 stappen te doorlopen. Het helpt u bij het succesvol aanspraak maken op een schadevergoeding. 

Want wanneer u letselschade heeft, komen hier kosten bij kijken. Deze kosten kunt u verhalen op de aansprakelijke partij. Of het nu gaat om immateriële schade, zoals langdurige of blijvende lichamelijke beperkingen. Of praktisch: de kosten van de advocaat die u inschakelt. Met de juiste juridische ondersteuning kunt u al deze kosten verhalen. 

Stap 1 Start met drie vragen

Aan de hand van drie vragen verzamelt u zoveel mogelijk informatie. Dat vormt de basis onder de conclusie dat het ongeval (grotendeels) niet of juist wel uw schuld is:

Vraag 1: wat gebeurde er precies?

Vraag 2: wie is (mede)schuldig?

Vraag 3: wie kan ik (mede)aansprakelijk stellen voor de schade die is ontstaan?

Tips voor direct na het ongeval:

  • Leg zoveel mogelijk vast, ook via foto’s op de plaats van het ongeval.
  • Noteer namen van getuigen (dan kunt u later verklaringen opvragen)
  • Vraag de politie om een rapport of het proces verbaal.
  • Vul eventuele schadeformulieren zo compleet mogelijk in.
  • Vraag inspectierapporten op.
  • Zet uw eigen visie zo duidelijk mogelijk op papier – en controleer die een paar dagen later nog eens.
  • Noteer alles wat u te binnen schiet rond het ongeval.

 

Stap 2: wie is aansprakelijk?

Kijk aan de hand van alle informatie of u een ander (mede)aansprakelijk stelt voor de financiële gevolgen. Tip: doe dat niet op eigen houtje. Vraag advies van een deskundige (letselschade)advocaat. Bij de advocaten van Letselschadeverkeer.nl is een intakegesprek gratis én vrijblijvend.

 

Stap 3: objectief oordeel

Binnen 24 uur: laat uw lichamelijke letsel objectief vaststellen door een arts.

Dat schept meer duidelijkheid als u een ander aansprakelijk stelt. Het versterkt uw positie naar de verzekeraars. Een verklaring van (huis)arts, spoedeisende eerste hulp en/of het eventueel aanwezige ambulancepersoneel is dus belangrijk. Zeker bij klachten die soms ter discussie worden gesteld, zoals een whiplash.

 

Stap 4: administratie

Houd de kosten van uw schade nauwkeurig bij. Bewaar alle nota’s van de door u betaalde verband- en hulpmiddelen. Goed om te weten: niet elke ziektekostenverzekering dekt alle medische kosten! Denk ook aan taxikosten – voor zover die ritten noodzakelijk zijn. Met een hand in het gips mag u bijvoorbeeld niet zelf autorijden.

Of heeft u na het ongeval een leenauto gekregen, maar heeft u een parkeervergunning op kenteken? Bewaar deze bonnetjes dan. Mogelijk heeft u na het ongeval huishoudelijke hulp nodig, reken deze kosten er ook bij.

 

Stap 5: voorkom verjaring

Tel al deze gemaakte kosten bij elkaar op en meld uw schade op tijd! Voorkom de zogenaamde ‘verjaring’. Anders verspeelt u uw rechten. Stel daarom de partij die u (mede)schuldig acht voor uw letselschade zo snel mogelijk aansprakelijk.

Wettelijk gezien heeft u vijf jaar de tijd om uw schade te claimen – maar treuzelen is in dit geval niet handig. Ook geeft de verzekeraar van uw tegenpartij ‘niet thuis’ als uw claim daar pas drie jaar na de datum van het ongeval arriveert.

 

Het claimen van een letselschadevergoeding is niet eenvoudig en vraagt vaak een lange adem. Bij Letselschadeverkeer.nl helpen we u graag. Wilt u weten hoe? Maak vrijblijvend een kennismakingsafspraak. We nemen graag alle mogelijkheden met u door. 

mr. Stefan Baggerman – Letselschadeverkeer.nl

Letselschadescan

Heeft u letsel opgelopen door het toedoen van een ander? Ontdek snel en eenvoudig of u recht heeft op een schadevergoeding.

Lees ook...

Bij Letselschadeverkeer.nl kunt u vertrouwen op ervaren en gespecialiseerde advocaten die opkomen voor uw belangen. Neem contact op voor een vrijblijvende intake.