Letselschadevergoeding en de belasting: hoe zit dat?

Heeft u letsel opgelopen tijdens een ongeval? Dan heeft u waarschijnlijk recht op letselschadevergoeding. Daarbij is het goed om te weten dat er nieuwe regels gaan gelden waardoor letselschadevergoeding niet meer meetelt voor de vermogensinkomensbijtelling. Oftewel, u hoeft geen extra belasting meer te betalen over de vergoeding die u krijgt uitgekeerd.

Een fiscale uitzonderingspositie

Tot voor kort werd letselschadevergoeding door de fiscus gezien als ‘vermogen’ voor de vermogensinkomensbijtelling (VIB). Die heeft weer invloed op de hoogte van de eigen bijdrage voor zorg op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Met als resultaat dat slachtoffers vaak de maximale eigen bijdrage moesten betalen voor langdurige zorg of maatschappelijke ondersteuning.

Door de aanpassing van de regels zal dit tot het verleden behoren. Slachtoffers van letselschade krijgen een fiscale uitzonderingspositie. Letselschadevergoeding wordt dan als ‘gewoon vermogen’ behandeld door de fiscus.

Wanneer de wijziging exact ingaat is nog onbekend. De minister streeft naar invoering voor het einde van 2018.

 

Letselschadescan

Heeft u letsel opgelopen door het toedoen van een ander? Ontdek snel en eenvoudig of u recht heeft op een schadevergoeding.

Lees ook...

Bij Letselschadeverkeer.nl kunt u vertrouwen op ervaren en gespecialiseerde advocaten die opkomen voor uw belangen. Neem contact op voor een vrijblijvende intake.