Letselschade

Als deelnemer aan het verkeer staan we er liever niet bij stil, maar elke keer als wij participeren in het verkeer lopen we een risico. Dagelijks worden er mensen slachtoffer van een ongeluk. Er kan vervolgens sprake zijn van letselschade. Lees meer

Letselschade

Als deelnemer aan het verkeer staan we er liever niet bij stil, maar elke keer als wij participeren in het verkeer lopen we een risico. Dagelijks worden er mensen slachtoffer van een ongeluk. Er kan vervolgens sprake zijn van letselschade. Lees meer

Recht op schadevergoeding?

Welke soorten letselschade zijn er?

Als we bij Letselschadeverkeer.nl spreken over letselschade dan bedoelen we alle gevolgen die u kunt ervaren van een ongeluk. Daarbij doelen we op lichamelijke, geestelijke en financiële gevolgen. Dit zijn drie categorieën die onderling met elkaar verbonden zijn.

 

  • Lichamelijke klachten 
    Lichamelijke klachten er bijvoorbeeld voor zorgen dat u voor kortere of langere tijd uw werk niet meer kunt uitvoeren. Iets wat eventueel ook tot psychische klachten zoals een depressie kan leiden. Bijvoorbeeld bij een whiplash.

 

  • Geestelijke klachten
    Maar het kan ook zo zijn dat u geen kleerscheuren aan een ongeluk overhoudt, maar geestelijk wel een flinke klap te verwerken krijgt. Hierbij kunt u denken aan angststoornissen ten gevolge van het ongeluk. Deze geestelijke klachten kunnen zich vervolgens ook lichamelijk uiten.

 

  • Financiële schade
    Daarnaast hoeft u bij financiële letselschade niet uitsluitend te kijken naar bijvoorbeeld het verlies van inkomen, maar bijvoorbeeld ook naar het feit dat u aanpassingen in uw woning moet doen. Of bij bepaalde handelingen in of om de woning voortaan wat hulp kunt gebruiken; misschien lukt het bijvoorbeeld niet meer om de eigen tuin te onderhouden.

Onder letselschade verstaan we lichamelijke, geestelijke en financiële klachten.

Onder letselschade verstaan we lichamelijke, geestelijke en financiële klachten.

Omvang letselschade bepalen

Bij Letselschadeverkeer.nl zien wij dat het voor slachtoffers van een verkeersongeluk vaak moeilijk is om te overzien hoe groot de letselschade is. Daarbij wordt er soms uitsluitend gekeken naar de letselschade op dit moment, terwijl het in sommige gevallen belangrijk is om ook naar de letselschade op de langere termijn te kijken.

 

Letselschade lange termijn

Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld een zaak waarbij een kind werd aangereden. Bij het bepalen wat de omvang van de letselschade is hebben we niet gekeken naar de letselschade op het moment van de aanrijding, maar ook de letselschade in de toekomst. Dit omdat het kind nog een belangrijk deel van zijn of haar ontwikkeling moet doormaken en het ongeluk daar dus nog negatieve invloed op kan hebben.

We hebben het kind dus langere tijd in de ontwikkeling gevolgd om te kijken of hierin nog gevolgen zichtbaar waren van het ongeluk.

Deze zaken hebben wij ook in ogenschouw genomen bij het vaststellen van de letselschade. Als de veroorzaker dan aansprakelijk wordt gesteld dan gebeurt dit voor de daadwerkelijke schade en niet maar een fractie daarvan.

Letselschade en nu?

Als u letselschade heeft opgelopen dan kunt u de veroorzaker hiervan aansprakelijk stellen. U hoeft hierbij niet de veroorzaker persoonlijk verantwoordelijk te stellen, maar u kunt hiervoor rechtstreeks naar zijn of haar verzekeringsmaatschappij. U moet dan aantonen dat u slachtoffer bent van een ongeluk dat veroorzaakt is door één van hun verzekerde. Op deze manier kunt u een schadeclaim indienen.

Aansprakelijkheid

Als de aansprakelijkheid erkend wordt door de verzekeringsmaatschappij, dan volgt er een onderhandeling over waaruit de letselschade bestaat en hoe groot de letselschadevergoeding dus zal zijn. In de meeste gevallen is dit een minnelijk proces. Dit betekent dat u niet in de rechtbank tegenover de verzekeringsmaatschappij staat, maar dat er in overleg gezocht wordt naar een oplossing. In ongeveer 5% van alle letselschadezaken in Nederland volgt er een gang naar de rechter.

Letselschadescan

Heeft u letsel opgelopen door het toedoen van een ander? Ontdekt snel en eenvoudig of u recht heeft op een schadevergoeding.

Waarom een letselschade advocaat?

Het kan dus in uw voordeel zijn om een belangenbehartiger in te schakelen als u de veroorzaker van een ongeluk aansprakelijk wilt stellen. Omdat het u gedoe scheelt, soms het verschil tussen wel of geen schadevergoeding maakt en daarnaast van invloed kan zijn op de hoogte van het bedrag dat u krijgt. Maar waarom zou u dan voor een letselschade advocaat kiezen? En wie is de beste advocaat voor u?

Besparing tijd en frustratie

Besparing tijd en frustratie

Direct goede afspraken

Het is echter gunstiger om direct vanaf het begin bij een belangenbehartiger zoals een letselschade advocaat aan te kloppen, zodat een letselschade advocaat niets hoeft recht te zetten. Zo kan het bijvoorbeeld dat u zelf afspraken maakt met de verzekeraar die eigenlijk niet gunstig voor u zijn. Of dat er tijdens gesprekken met de verzekeraar zaken onderbelicht zijn gebleven die wel belangrijk zijn om te benadrukken.

 

Documentatie

Zo hebben we weleens gezien dat in het dossier dat de verzekeraar had gemaakt niets stond over de knieklachten van een slachtoffer, terwijl deze wel direct na het ongeval waren ontstaan. Daardoor stelde de verzekeraar dat de knieklachten mogelijk ook na het ongeluk nog konden zijn ontstaan. Door vanaf het begin met een letselschade advocaat te werken voorkomt u dit soort situaties omdat een letselschade advocaat weet wat er moet worden benadrukt.

Ervaren

Ervaren

Inzicht impact letselschade

Een derde reden om voor een letselschade advocaat te kiezen werd hierboven al genoemd: een expert overziet de impact van de letselschade en kan dit dus ook vertalen naar wat een redelijke letselschadevergoeding is. Hierbij kan een letselschade advocaat  u behoeden om akkoord te gaan met een voorstel voor een schadevergoeding wat niet gunstig is voor u.

Rechtzaak

Rechtzaak

Stap naar de rechter

Een pluspunt van een letselschade advocaat ten opzichte van andere belangenbehartiger is dat een advocaat eventueel de stap naar de rechter kan zetten als dit nodig is. Een andere belangenbehartiger mag dit niet als het gaat om bedragen die hoger dan 25.000 euro gaat.

Vrijblijvende intake

Bij Letselschadeverkeer.nl kunt u vertrouwen op ervaren en gespecialiseerde advocaten die opkomen voor uw belangen. Wilt u weten wat onze letselschade advocaten voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvende intake.

Vrijblijvende intake

Bij Letselschadeverkeer.nl kunt u vertrouwen op ervaren en gespecialiseerde advocaten die opkomen voor uw belangen. Wilt u weten wat onze letselschade advocaten voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvende intake.

Letselschade advocaat duur?

Veel slachtoffers van een verkeersongeluk proberen eerst zelf iemand verantwoordelijk te stellen voor hun letselschade of schakelen hun rechtsbijstandsverzekeraar in of een letselschadebureau. Ze zijn in de veronderstelling dat het duur is om een letselschade advocaat in te huren. Ze zijn bang dat zij het bedrag dat zij ontvangen ter compensatie van hun letselschade meteen kunnen uitbetalen aan hun letselschade advocaat. Dit is echter een misverstand.

 

Letselschadevergoeding

Als de aansprakelijkheid voor een verkeersongeval erkend is, dan worden de kosten die u maakt voor belangenbehartiging ook gezien als uw letselschade en is de veroorzaker van het ongeluk hier dus ook verantwoordelijk voor. Deze kosten komen boven uw andere letselschade-kosten en verhogen het bedrag van letselschadevergoeding dus. Het bedrag dat u ontvangt blijft gelijk, maar de verzekeringsmaatschappij dient echter ook de kosten voor uw belangenbehartiging te betalen. Een letselschade advocaat kost u dus niets als de veroorzaker van een ongeluk aansprakelijk is.

Wanneer u letselschade heeft opgelopen is het mogelijk deze schade te verhalen op de veroorzaker van het ongeluk

Wanneer u letselschade heeft opgelopen is het mogelijk deze schade te verhalen op de veroorzaker van het ongeluk

Kennis

Bij Letselschadeverkeer.nl werken we uitsluitend met letselschade advocaten, omdat wij dit zien als de daadwerkelijke experts op dit gebied. Zij weten hoe om te gaan met ingewikkelde zaken zoals ongelukken in het buitenland, ongelukken waarvan u zowel veroorzaker als slachtoffer bent, ongelukken waarvan de dader onbekend is, et cetera.

Stap naar de rechter

Daarnaast kiezen we bij Letselschadeverkeer.nl voor letselschade advocaten omdat zij eventueel de stap naar de rechter kunnen zetten als dit nodig is. U hoeft dan niet opeens te wisselen van belangenbehartiger, maar kunt vertrouwen op dezelfde persoon gedurende het volledige proces.

Nascholing

Niet iedereen mag zich een letselschade advocaat noemen. Deze titel is uitsluitend voor personen die de beroepsopleiding hebben voltooid, voldoende werkervaring hebben opgedaan en vervolgens succesvol een postdoctorale opleiding hebben afgerond. Ook nadien moet een letselschade advocaat aan nascholing blijven doen zodat u verzekerd bent van deskundige bijstand.

Een letselschadeadvocaat is bovendien gebonden aan de gedragsregels van de Nederlandse Orde van Advocaten. Onze letselschade advocaten zijn aangesloten bij de specialistenverenigingen Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA),  Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP) en Werkgroep ArtsenAdvocaten (WAA).

Juridisch advies

Heeft u letselschade opgelopen en wilt u weten of u recht heeft op een letselschadevergoeding? De advocaten van Letselschadeverkeer.nl voorzien u van advies en helpen u bij het claimen van uw letselschade.