Letselschade na aanrijding
Heeft u een verkeersongeval gehad en letselschade na deze aanrijding? In onderstaand artikel leggen wij u uit hoe u een aanrijding en de gevolgen daarvan documenteert, waarom documentatie belangrijk is en hoe u aanspraak maakt op een schadevergoeding.
Letselschade na aanrijding
Heeft u een verkeersongeval gehad en letselschade na deze aanrijding? In onderstaand artikel leggen wij u uit hoe u een aanrijding en de gevolgen daarvan documenteert, waarom documentatie belangrijk is en hoe u aanspraak maakt op een schadevergoeding.
Recht op schadevergoeding?
Wat te doen na aanrijding?
Een verkeersongeluk kan iedereen overkomen. Op het moment dat u een ongeval heeft is het belangrijk dat u dit documenteert. Want als u letselschade na een aanrijding heeft of er op een later moment letsel aan het licht komt, dan is deze documentatie belangrijk voor het verkrijgen van de letselschadevergoeding.
Documentatie
De eerste stap na een aanrijding is het noteren van de contactgegevens van getuigen. Als u hier te lang mee wacht dan zijn de getuigen wellicht alweer van de plaats van het ongeval vertrokken en kunt u hen niet meer achterhalen. Dit terwijl getuigen belangrijk kunnen zijn voor het verkrijgen van een schadevergoeding.
Als de wederpartij bijvoorbeeld niet erkent aansprakelijk te zijn voor het ongeval (en u wordt gevraagd dit aan te tonen), dan kunnen getuigen hier duidelijkheid in verschaffen. Ter documentatie kunt u ook foto’s van de plaats van het ongeval maken. Denk hierbij aan de schade aan uw voertuig of eventuele remsporen op de weg.
Schadeformulier invullen
Als het een aanrijding betreft waarbij minimaal één auto betrokken is, dient u vervolgens een Europees schadeformulier in te vullen. Belangrijk is dat de tegenpartij dit formulier ook invult. Op dit formulier geeft u onder andere aan bij welke verzekeringsmaatschappij u verzekerd bent, tekent u een situatieschets van de aanrijding en geeft u aan of er schade is.
Heeft de ander teveel gedronken, is hij doorgereden of is er sprake van heel veel schade? In dit geval moet u de politie inschakelen.
Bezoek een arts
Vergeet na het ongeval niet naar een arts te gaan wanneer u gewond bent of klachten ervaart. Een bezoek aan de arts is niet alleen zeer belangrijk voor uw eigen gezondheid, maar hiermee kunt u tevens – op een later moment - aantonen dat u letsel heeft opgelopen ten gevolge van de aanrijding. Laat uw letselschade goed documenteren in een medisch dossier.
Letselschadescan
Heeft u letsel opgelopen door het toedoen van een ander? Ontdek snel en eenvoudig of u recht heeft op een schadevergoeding.
Whiplash klachten
Heeft u als gevolg van een ongeluk een whiplash opgelopen? Lees hier waar u mogelijk recht op heeft:
Letselschadescan
Heeft u letsel opgelopen door het toedoen van een ander? Ontdekt snel en eenvoudig of u recht heeft op een schadevergoeding.
Gevolgen van letselschade na aanrijding
Een ongeluk kan uw leven veranderen doordat u voor kortere of langere tijd gevolgen van een ongeluk kan ervaren. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat u door een gebroken arm een korte periode uw werk niet kunt uitvoeren of dat u zich door een whiplash langere periode belemmerd voelt.
Letselschade
Dergelijke gevolgen van een verkeersongeval noemen we letselschade. Deze schade na een ongeluk beperkt zich niet uitsluitend tot lichamelijke klachten zoals een gebroken arm. Een ongeluk kan ook financiële gevolgen hebben doordat u hulp nodig heeft bij in en om uw woning of geestelijk impact hebben op uw leven. Een aantal voorbeelden van letselschade na een ongeval zijn:
- Verlies van inkomsten door (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid
- Verlies van levensvreugde
- Vereenzaming en minder sociaal contact
- Verlies aan opbouw van pensioen
- Problemen met huishoudelijke taken
Letselschadevergoeding
Voor dergelijke lichamelijke, financiële of geestelijke schade kunt u een schadeclaim indienen en een letselschadevergoeding ontvangen. Deze vergoeding ontvangt u van de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker van het ongeval. Dit is een proces wat in twee stappen verloopt. Allereerst geeft u aan bij de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij dat u de veroorzaker van het ongeluk aansprakelijk stelt.
De verzekeringsmaatschappij bepaalt vervolgens of deze aansprakelijkheid erkend wordt. Als slachtoffer van het ongeluk dient u aan te tonen dat de andere verkeersdeelnemer inderdaad verantwoordelijk is voor het ongeval. De eerder beschreven documentatie is hierbij van belang. De getuigen en het samen ingevulde aanrijdingsformulier kan inzicht geven in de toedracht van het ongeluk en wie verantwoordelijk is.
Schadebepaling
Als de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker van het ongeluk de aansprakelijkheid erkent, dan begint het tweede deel van het proces. In dit deel van het proces wordt bepaald hoe groot de schade ten gevolge van het ongeluk is en welke schadevergoeding hier tegenover staat. De hoogte van de letselschadevergoeding is afhankelijk van de impact van de schade op uw leven.
Minnelijk proces
Dit is een proces wat over het algemeen plaatsvindt in het zogenaamde minnelijke proces. Dat betekent dat u niet naar de rechtszaal hoeft maar er slachtoffer en verzekeringsmaatschappij in overleg tot een oplossing komen. Ook in dit onderdeel van het proces kan uw documentatie van pas komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de medische verklaringen van uw arts. Zo kunt u aantonen wat de gevolgen van het ongeluk zijn geweest.
Advies bij letselschade na aanrijding
Het aansprakelijk stellen van een verzekeringsmaatschappij voor uw letselschade is geen gemakkelijke klus. Veel slachtoffers ervaren dit als een ingewikkeld, tijdrovend en frustrerend proces. Ze staan als leek tegenover een grote organisatie die gewend is met dit bijltje te hakken. U hoeft het dit dan ook niet alleen te doen. U kunt in deze positie gebruik maken van belangenbehartiging.
Letselschade advocaat
Bij Letselschadeverkeer.nl werken we daarvoor met letselschade advocaten. Veel slachtoffers denken dat een advocaat veel geld kost en kiezen er daarom voor om zonder belangenbehartiging het proces te doorlopen of met een ander soort belangenbehartiging. Dit is echter niet nodig. Een advocaat hoeft u niets te kosten als u een letselschadevergoeding wilt na een aanrijding. Wilt u weten hoe dit zit? Lees dan het artikel letselschade advocaat.
Wilt u weten of u recht heeft op een letselschadevergoeding na een aanrijding? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend eerste gesprek
Bij Letselschadeverkeer.nl kunt u vertrouwen op ervaren en gespecialiseerde advocaten die opkomen voor uw belangen. Neem contact op voor een vrijblijvende intake.