Letselschade & rechtbanken: uw mogelijkheden

Stel: u raakt betrokken bij een verkeersongeluk en nu heeft u letselschade. Wat zijn uw mogelijkheden om een schadevergoeding te claimen? Wij zetten het graag voor u op een rij. 

Stel: u raakt betrokken bij een verkeersongeluk en nu heeft u letselschade. De veroorzaker werkt niet mee aan een vergoeding. Misschien ontkent de tegenpartij zelfs schuld. Of negeert deze de ernst van uw letsel en de financiële gevolgen waar u slachtoffer van bent. U heeft in redelijkheid geprobeerd tot elkaar te komen. Het enige dat u wilt, is duidelijkheid: weten waar u aan toe bent. Voor nu en later. Hoe kunt u deze duidelijkheid verkrijgen? 

Beroep op de rechter – de ‘letselschadeprocedure’

Wanneer u er met de tegenpartij niet uitkomt, dan kunt u de stap naar de rechter maken. U daagt hierbij de tegenpartij, via een zogenaamde dagvaarding. Dat gebeurt door een deurwaarder. Hierbij is het altijd verstandig een gespecialiseerde advocaat in de arm te nemen.

Professionele, gespecialiseerde hulp is om twee redenen een slimme keuze. De eerste is dat deze juridische hulp u niets hoeft te kosten. De kosten worden verhaal op de veroorzaker. Daarnaast kent een gespecialiseerde advocaat alle mogelijkheden om succesvol een beroep te doen op schadevergoeding. Ook als (de verzekeraar van) de tegenpartij zich niet coöperatief opstelt. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek vertellen we u er graag alles over.

Wie spreekt recht?

In Nederland hebben we een rechtsysteem dat werkt met verschillende soorten rechtbanken. Wat voor u zijn dan de mogelijkheden? Dit hangt af van de hoogte van de letselschadevergoeding die u wilt eisen. We zetten het in het kort op een rij:

Kantonrechter

De kantonrechter is de rechtbank (het Kantongerecht) waar u mee te maken krijgt als u een schadevergoeding eist van € 25.000 of minder.

  • De kantonrechter is één man of vrouw die rechtspreekt in uw zaak.
  • De behandeling van uw zaak valt onder het zogenaamde civiele recht: het gaat dan om gerechtelijke procedures tussen particulieren onderling & particulieren en organisaties.
  • In theorie mag u uw eigen zaak bepleiten bij de kantonrechter. Dit kan echter zeer emotioneel zijn, en u krijgt waarschijnlijk te maken met een professionele tegenstander.

Kiest u voor de letselschade advocaten van Letselschadeverkeer.nl? Dan krijgt u een vaste contactpersoon die uw volledige zaak voorbereid en afhandelt.

Civiele rechter

Dit is een rechtbank met meerdere rechters. De civiele rechters geven gezamenlijk hun oordeel als u een schadevergoeding eist van € 25.000 of meer, of van onbepaalde waarde. Voor uw letselschade procedure bij de civiele rechter is vertegenwoordiging door een advocaat verplicht. Wij staan u hier graag in bij.

Wanneer welke rechter?

In lang niet alle verkeersletselzaken is direct duidelijk welke schadevergoedingsclaim reëel is. Neem de veelvoorkomende whiplash. Daarbij is het belangrijk een goede weging te maken van zowel materiële als immateriële schade. Wij helpen u hier graag bij.

Hoe uw letselschadezaak er ook uitziet:
wij komen graag met u in contact om vrijblijvend advies te kunnen geven.

 

 

 

 

Letselschadescan

Heeft u letsel opgelopen door het toedoen van een ander? Ontdek snel en eenvoudig of u recht heeft op een schadevergoeding.

Lees ook...

Bij Letselschadeverkeer.nl kunt u vertrouwen op ervaren en gespecialiseerde advocaten die opkomen voor uw belangen. Neem contact op voor een vrijblijvende intake.